Kreg pockethole uitleg

kreg-Winkel

Minervaweg 1b (in nijhof baarn)
3741 GR Baarn
info@beqwaam.nl (035) 543 542 9

 

Hoe werkt de Kreg-jig?

 

In de USA is de KREG-JIG met zijn pockethole al jaren 'hot'. Ik heb er zelf in 1985 (!) al een gekocht.
Het belangrijkste verschil met bijvoorbeeld een Lamello/domino/deuvel is dat u eenzijdig één bewerking doet. Snel!

De kreg is van hoge kwaliteit, met glasvezel verstekte kunstof en levenslang gegarandeerde hard metalen HM-bussen.

 

U boort met de Kreg jig een schuin gat. Dat is eigenlijk alles. Daarna zet u het onderwerp op het andere onderwerp, wij noemen dat het zendende hout op het ontvangende hout en schroeft vast.

U schroeft het best met de Kreg schroeven, dat is geen financieel 'ding' maar doordat de kop vlak is, trekt hij het kopse hout (in het gat is het hout vaak kops) mooi strak en splijt het niet.

 

kreg jig
De snelheid van het verbinden van het hout is fenomenaal. Met de domino is het toch altijd wat uitzoekwerk (de Lamello is dan weer winnaar), maar met de Kreg gaat het supersnel. Net zo snel als het boren van een gat. Zelfs zonder lijm is het al een sterke verbinding.

Als u wil lijmen, dan is het met D3 houtlijm het sterkst. Met D2 heel snel. Denk aan 4/5 van de kracht met D2 tov. D3. Maar wilt u zonder lijm werken dan kan dat bij de Kreg! En niet bij de andere verbinders die gebaseerd zijn op het uitzetten van het toegevoegde component (lamello).
En is snelheid een voorname eis, lijm dan niet, maar doe er een paar 'kregjes' dus pocketholes bij. Bijvoorbeeld niet iedere 20 cm maar iedere 15 cm.

 

 

Waar je met de domino/lamello en helemaal met de deuvels heel erg veel tijd mee zoet bent, is het uitlijnen van de gaten. Niet bij de kreg. Het gat maak je waar je maar wilt, en de verdeling mag best 'wild' gedaan worden. Wij nemen een schroevendoosje of iets dergelijks om de afstand gelijk te maken. Maar nodig is dit niet. Heerlijk toch?!

 

Schroeven

De beste schroeven zijn zonder twijfel de Kreg schroeven. Maar als het niet zo nauw komt dan nemen wij ook wel eens een gispsplaat schroef. Nadeel, er zijn niet zo veel voor de hand liggende maten in te krijgen. En lang niet alle zijn in grove en fijne spoed te krijgen (grove draad/fijne draad). Beslist geen spaanplaatschroef nemen! Deze splijt het hout.
De Kreg schroeven die wij verkopen zijn er in 25, 32 en 38 cm. Afhangelijk van de dikte zoals hieronder aangegeven.

We hebben twee types: grof en fijn. Voor zachte en harde houtsoorten.

 

 

Kreg schroeven grof en fijn

Een belangrijk punt bij de Kreg verbinding is dat de schroeven vastschroeven en de verbinding niet open drukken. Heel eenvoudig te voorkomen: klem beide houten delen vast.

Maar alsnog, als je voorboort in het zendende hout, met de standaard 'stappen-boor' van kreg, dan kan het nog mis gaan. Dat gebeurd dan vaak met verkeerde schroeven. Zoals in Tekening B is de schroefdraad dan te lang en duwt de houten delen uit elkaar.

Kreg pockethole systeem
De perfecte verbinding. Zendend en ontvanged hout klemmen goed samen. En de borst van het zendende hout is voldoende dik om het hout vast te klemmen.
Te lang schroefdraad. De verbinding wordt misschien wel open gedrukt. Dit zie je heel vaak mis gaan, ook in de bouw. Snel even een schroef ergens doorheen jassen naar het ontvangende hout. Meubelmakers maken deze fout minder omdat ze begrijpen dat de houtlijm vooral het werk moet doen.
VERBINDING C

De schroef is te kort. Hij komt niet in het centrum uit maar er boven. Logisch misschien, maar kies een zo lang mogelijke schroef.

VERBINDING D

Oplossing voor C.

JUISTE SCHROEVEN

Kies de juiste schroefdraad. Dus "grof" voor zachte houtsoorten. De kern van de schroef is dunner en kan het hout dan beter vasthouden.

kreg schroef grof

En "fijn" voor de hardere soorten.

kreg schroef fijn

NOG MEER KRACHT?
Wilt u nog meer kracht? Neem de Kreg-HD. Deze geeft 50% meer kracht. Dus nog meer!!
COMPACTERE GATEN?
Wilt u kleiner werken? Neem de Kreg-Micro. Deze geeft een 7,5 mm boorgat en de schroeven die u gebruikt zijn ook net iets compacter.


KREG TYPES
KREG K5 - met snelsluiting voorop KREG K4 KREG JR
Prijs €135,- Prijs €95,- Prijs €40,-

En dan is er nog de KREG K4 Master Set (K4MS). Daarin zit naast de artikelen die ook in de K4 doos zitten, ook een lijmtang met extra brede bek. Een kort (vierkant) bit. Een afstandshouder voor repetatief werk en een inschuifblok waarmee u werk op lokatie kunt doen. Met dat laatste onderdeel kunt u bijvoorbeeld een zwak geworden kast weer stevig maken door een pockethole in de kast zelf te boren.

 

Terug naar de winkel