Boodschappenlijstje basis set gereedschappen

  1. rolmaat
  2. dunne (3mm) en dikke (6 mm) schroevendraaiers en een spanningzoekerschroevendraaier (3mm) neem er een met een goed lampje!
  3. accuboormachine met zo hoog mogelijk toerental
  4. accuboor bitjes (kruiskop PZ type, maar liever met TX torx type)
  5. hamer
  6. waterpomptang
  7. set steeksleutels
  8. decoupeerzaag of handzaag
  9. ijzerzaagje
  10. combinatietang


Wat je zelf aanpakt en waneer je een ander inschakelt verschilt van mens tot mens. Niet iedereen is even handig, de een heeft weinig tijd, de ander misschien weer wat minder geld. Maar ook al bent u geen doorgewinterde klusser, u kunt niet buiten een basisset gereedschappen. U kunt niet voor elk wissewasje de vakman bellen of uw buurman inschakelen. We beschrijven een aantal gereedschappen die op zijn minst in huis horen te zijn.

TIP
De prijs van gereedschap kan sterk uiteen lopen. Als u heel zelden klust zult u geneigd zijn om voor de goedkoopste typen te kiezen. Maar het is al snel lonend om een paar euro meer uit te geven, goed gereedschap is echt het halve werk! Dat hoeft niet persé merkgereedschap te zijn, ook het goedkopere eigen merk van de bouwmarkt is van prima kwaliteit.


 

Rolmaat
Een rolmaat (groter dan 3mtr) heeft iedereen wel in huis. Handiger dan een duimstok.


 

Schroevendraaiers
Een verkeerd type schroevendraaier kost nodeloos veel kracht. Bovendien beschadigt u de schroef, waardoor de grip snel verder afneemt.

Koop een goede van een merknaam PB, Stanley oid. Leven lang plezier van.

 


 
Kruiskopschroeven bitjes
Bij veel kruiskopschroeven (zoals spaanplaat- en snelbouwschroeven) zijn echter nog 4 extra groefjes in de kop aangebracht. Het lijken onbeduidend kleine krasjes, maar deze zorgen voor aanzienlijk meer grip. Mits u de juiste schroevendraaier gebruikt: een PZ-schroevendraaier (“pozidrive”). Koop evt. PH (phillips)-drive voor zwarte spaanplaatschroeven. Koop de beste bits die u zich kunt veroorloven. Weer terug moeten rijden naar een bouwmarkt geeft veel meer ongemak en kosten.
 
 
Accuboor
Een snoerloze accuboor is ideaal voor het indraaien van schroeven en voor het lichtere boorwerk (bijvoorbeeld: boren in hout). Koop er een met een hoog toerental. Daarmee kunt u veelal ook in muren boren. Boort u veel in muren, dan kunt u beter een gewone boormachine gebruiken.
   
 

Hamer
U kunt kiezen voor een bankhamer of een klauwhamer (dus geen bankhamer) van 500 gram. Bovendien kun u er ook spijkers mee uittrekken


 
Nijptang
De tanden van de klauwhamer beschadigen het hout snel. Met een nijptang verwijdert u spijkers zonder het hout te beschadigen. Pak de spijker onderaan vast, zo dicht mogelijk tegen het hout aan. Laat de nijptang met zijn afgeronde kant over het hout lopen terwijl u de spijker er uittrekt.
   
 
Waterpomptang
Door zijn verstelbare bek is de waterpomptang geschikt voor het vast- of losdraaien van grotere bouten en moeren. Bijvoorbeeld: koppelstukken van de waterleiding. Let bij aanschaf of het stelmechanisme: hoe meer speling, hoe sneller de tang slipt en de boutkop of de moer slijt.
Zit de boel erg vast, gebruik dan een steeksleutel. Waterpomptangen hebben niet voor niets de bijnaam ‘moerenmollers’!


 
Bahco sleutel (of verstelbare sleutel)
Met steek- of ringsleutels heeft u optimale grip op bouten en moeren, maar een verstelbare sleutel is wel zo kosten efficient. M
 
 
Handzaag
U kunt kiezen voor een zaag met minder maar grove tanden, of juist voor een zaag met veel en kleinere tanden. Het eerste type zaagt sneller maar ook zwaarder. Bovendien beschadigt hij het hout meer. Sommige zagen zijn voorzien van geharde tanden, herkenbaar aan de zwarte punten. Deze worden minder snel bot, maar als ze eenmaal versleten zijn, dan is de zaag niet meer te slijpen.
   
 

IJzerzaag
Een ijzerzaag komt altijd van pas. Niet alleen voor het doorzagen van metaal, maar ook van kunststof (elektrabuis, afvoerpijp, enz.) bij gebrek aan beter zelfs hout. De fijne tanden maken een ijzerzaag ook geschikt voor het op maat zagen van teer hout, zoals profiellatten. Met een klein model komt u al een heel eind (het zogenaamde ‘beenderzaagje’). Neem het beste zaagblad dat er te koop is. Anders heeft u snel spijt, goedkope bladen slijten snel.

   
 
Combinatietang
(Bijna) Iedereen kan een stekker aan een draad zetten. Gebruik een combinatietang waar u met het snijgedeelte voorzichtig wat kerfjes in het isolatiemateriaal van kunsstof maakt. Werkt u veel met elektra, koop dan voor minder dan 10,- een automatische striptang.
De combi-tang is ook erg handig voor kleine moertjes en het trekken van draad ed.